Klasa VII-VIII

Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Chemia

Temat: Jak wykorzystać resztki jedzenia? Pomysły na „czyszczenie” lodówki

Zapoznaj się z materiałami:

JAKIE RESZTKI NAJCZĘŚCIEJ ZOSTAJĄ?

Nie wiem, jak to jest u Ciebie, ale u mnie najczęściej zostają po obiedzie kawałki mięsa, kotlety albo niewielka ilość sosu z mięsem. Zawsze zrobię tego ciut za dużo ? Często zostają mi w lodówce też:

  • kawałki warzyw – np. pół pomidora, który nie zmieścił się na kanapce lub pół cebuli, ogórka itp.
  • niepełne puszki kukurydzy, groszku – bo do przepisu potrzebowałam pół puszki, a nie całą
  • kawałki serów (żółty, pleśniowy, camembert), które zaczynają podsychać
  • kawałki kiełbas, resztki wędlin, które leżą już kilka dni
  • sosy do pizzy z pizzerii (zawsze jest ich ciut za dużo)

 jeszcze kilka innych pomysłów na wykorzystanie resztek:

  • gotowane ziemniaki – można z nich zrobić kopytka albo gniocci
  • warzywa z rosołu – sałatka warzywna, pasta do chleba, kotlety z gotowanych warzyw, farsz do krokietów
  • białka (np. po pieczeniu kruchego ciasta) – bezy, tort Pavlova lub biszkopt. Można je też zamrozić
  • żółtka – ciasto kruche, jajecznica
  • chleb – grzanki do zupy, tosty z chleba maczanego w mleku i jajku
  • bułka, angielka – po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą
  • gotowane czy pieczone mięso, gotowana ryba – pasty do smarowania chleba, farsz do krokietów czy pasztecików

Oraz z filmem

Jeśli masz pytania wyślij na meila: smacznyb@wp.pl

Related posts

Leave a Comment

Skip to content