Szkoła podstawowa klasa 7-8 – Chemia
Temat: Jak wykorzystać resztki jedzenia? Pomysły na „czyszczenie” lodówki
Zapoznaj się z materiałami:
JAKIE RESZTKI NAJCZĘŚCIEJ ZOSTAJĄ?
Nie wiem, jak to jest u Ciebie, ale u mnie najczęściej zostają po obiedzie kawałki mięsa, kotlety albo niewielka ilość sosu z mięsem. Zawsze zrobię tego ciut za dużo ? Często zostają mi w lodówce też:
- kawałki warzyw – np. pół pomidora, który nie zmieścił się na kanapce lub pół cebuli, ogórka itp.
- niepełne puszki kukurydzy, groszku – bo do przepisu potrzebowałam pół puszki, a nie całą
- kawałki serów (żółty, pleśniowy, camembert), które zaczynają podsychać
- kawałki kiełbas, resztki wędlin, które leżą już kilka dni
- sosy do pizzy z pizzerii (zawsze jest ich ciut za dużo)
jeszcze kilka innych pomysłów na wykorzystanie resztek:
- gotowane ziemniaki – można z nich zrobić kopytka albo gniocci
- warzywa z rosołu – sałatka warzywna, pasta do chleba, kotlety z gotowanych warzyw, farsz do krokietów
- białka (np. po pieczeniu kruchego ciasta) – bezy, tort Pavlova lub biszkopt. Można je też zamrozić
- żółtka – ciasto kruche, jajecznica
- chleb – grzanki do zupy, tosty z chleba maczanego w mleku i jajku
- bułka, angielka – po wysuszeniu można ją zetrzeć na bułkę tartą
- gotowane czy pieczone mięso, gotowana ryba – pasty do smarowania chleba, farsz do krokietów czy pasztecików
Oraz z filmem
Jeśli masz pytania wyślij na meila: smacznyb@wp.pl